Coronacrisis – Spoedwet verlenging tijdelijke huurcontracten woonruimte 

« | »

De minister van Milieu en Wonen heeft op donderdag 26 maart 2020 een nieuwe maatregel aangekondigd die van belang is voor tijdelijke huurcontracten van woonruimte. Tijdelijke huurcontracten die tijdens de Coronacrisis aflopen kunnen voor een tijdelijke periode worden verlengd.  Een spoedwetgeving is in de maak om dit mogelijk te maken. Brancheorganisaties, waaronder Aedes, Vastgoed Belang, IVBN, Kences, VLBN, de Woonbond en LSVb juichen dit toe.

Sinds 1 juli 2016 is het mogelijk om woonruimte tijdelijk te verhuren. Zelfstandige woonruimte voor een periode van maximaal twee jaar, en onzelfstandige woonruimte, zoals bij kamerverhuur, voor een periode van maximaal vijf jaar. Daar zijn strikte spelregels aan verbonden. Zo moet de verhuurder maximaal drie maanden en minimaal één maand vóórdat de tijdelijke huurovereenkomst eindigt, de huurder hierover schriftelijk informeren. Stuurt de verhuurder deze schriftelijke kennisgeving niet of niet op tijd uit, dan wordt de tijdelijke huurovereenkomst verlengd en omgezet naar een reguliere huurovereenkomst (met huur(prijs)bescherming) voor onbepaalde tijd.

Het is voor het overige nog onbekend wat de spoedwet voor veranderingen teweeg gaat brengen. Voor nu is het verstandig om de hiervoor bedoelde kennisgevingen te blijven versturen als verhuurder, ter voorkoming dat het tijdelijke karakter van de huurovereenkomst eventueel verloren gaat. Echter, zowel huurders als verhuurders kunnen er alvast rekening mee houden dat de spoedwet waarschijnlijk meebrengt dat de tijdelijke huurovereenkomst voor de duur van de coronacrisis wordt verlengd.

Meer weten?

Neem dan contact op met Tim de Booys of Su Chun Lin.

27 maart 2020 | Artikel